Kangasmaailma

Pussilakana ja tyynyliina

Nauhakiinnitys pitää peitteen ja tyynyn paikoillaan. Pussilakanan sivuilla on käyttöä helpottavat reilunkokoiset aukot. Ompele tyynyliina samasta kankaasta. Pese ja silitä kangas ennen leikkaamista tai varaa kankaaseen kutistumisvaraa.

Pussilakana sopii 150*200 cm:n kokoiseen peitteeseen. Tarvitset 4m puuvillakangasta, jonka leveys on 150cm. Lisäksi tarvitaan 3m kanttinauhaa. Ylä- ja alapuolen voi leikata eri kankaista.

 

Silitä pitkien sivujen hulpiot ja ompele ne. Leikkaa kanttinauhasta 12 solmiamisnauhaa ja päärmää niiden toinen pää. Ompele nauhat 25 ja 50cm:n päähän alakulmista. Taita kangas leveyssuunnassa kaksin kerroin nurja puoli ulospäin. Ompele avoimelle lyhyelle sivulle edestakaissauma, mutta vaihda oikean ja nurjan järjestystä. Neulaa pitkät sivut yhteen nurjat puolet vastakkain. Aloita 10cm:n päästä yläreunasta ja lopeta 75cm:n päähän alareunasta. Ompele kummankin sauman yläpäähän yksi nauha (vastakappale ommellaan peitteeseen). Ompele mahdollisimman läheltä reunaa. Ompele sauman alkuun ja loppuun vahviketikkaukset.

Helppo tyynyliina

Tyynyliina sopii 50*60cm:n kokoiseen tyynyyn. Tarvitset noin 0,52m kangasta, jonka leveys on 140-150 cm.

 

Leikkaa puuvillakankaasta 47*131cm:n kokoinen kappale. Taita ja ompele päihin 1 cm leveät tavalliset päärmeet. Taita kangas kuvan mukaan oikea puoli sisäänpäin. Ompele pitkät sivut 1 cm:n saumavaroin kaikkien kerrosten läpi. Käännä tyynyliina oikein päin ja silitä se. Tikkaa reunat 5 cm:n päästä. Jos haluat kirjotun näköisen reunuksen, ompele suoran ompeleen päälle 1-2 siksakommelta.

Röyhelötyynyliina

Tyynyliina sopii 30*30 cm:n kokoiseen tyynyyn. Samalla tavalla voi ommella myös suuremman tyynyliinan. Tarvitset 0,32 m puuvillakangasta, jonka leveys on 90cm, noin 3 m brodyyrinauhaa ja valmiin kukkamerkin.

 

Leikkaa etu- ja takakappale, joiden koko on 32*32 cm. Leikkaa 32*18 cm:n kokoinen taskukappale (mitat sisältävät 1 cm:n saumanvarat).

Ompele kukkamerkki etukappaleeseen. Taita ja ompele tavallinen päärme takakappaleeseen toiselle pitkälle sivulle. Huolittele brodyyrin päät siksakilla. Ompele brodyyri renkaaksi oikeat puolet vastakkain. Silitä saumanvarat erilleen. Ompele brodyyrin reunaan kaksi poimulankaa, poimuta brodyyri ja neulaa se etukappaleeseen oikeat puolet vastakkain. Ompele brodyyri kiinni suoralla ompeleella.

Pane etu- ja takakappale oikeat puolet vastakkain brodyyri kerrosten välissä, risareunat edelleen kohdakkain. Neulaa.

Pane taskukappale takakappaleen päälle nurja puoli ylöspäin. Neulaa. Ompele kaikkien kerrosten läpi. Kavenna saumanvarat kulmissa. Huolittele saumanvarat yhteen. Käännä tyynyliina oikein.