Kangasmaailma

Pöytäliinat

Lisää haluamasi kokoisen liinan mittoihin kaksinkertaiset päärmevarat tai kapea saumanvara nauhareunusta varten. Kulmien ompelimisessa on omat niksinsä. Ohessa muutamia tapoja ommella kulmat sekä ohje toisella kankaalla reunustetun pöytäliinan ompelemiseen. Saat ohjeen myös pyöreän pöytäliinan mittaamiseen, leikkaamiseen ja ompelemiseen.

Suorasaumaiset kulmat

Silitä nurjalle lankasuoraan tavallinen päärme. Taita päärmeet auki ja leikkaa ylimääräinen kangas pois.Ompele päärmeet koneella. Hienossa liinassa voit viimeistellä kulmat käsin.

Viistosaumaiset kulmat

Silitä nurjalle tavallinen päärme, esim. ensin 3,5cm, sitten 4cm.

 

Merkitse kulma kolmella nuppineulalla.

Avaa päärmeet ja taita kulma nurjalle.

Taita liina vinoittain oikeat puolet vastakkain. Merkitse viisto kulma silittämällä neulojen väli.

Laita kulma asentoonsa nostamalla kulma pystyyn ja ompele silitettyä merkintää pitkin. Leikkaa ylimääräinen kangas pois jättäen 0,5cm saumanvaraa.

Käännä kulma oikein päin. Taita päärmevarat nurjalle ja ompele päärmeet.

Voit myös reunustaa liinan vinokaitaleella. Leikkaa kulmat pyöreäksi lautasen avulla ja reunusta vinokaitaleella.

Pyöreä pöytäliina

Mieti ensin, miten haluat päärmätä liinan. Pyöreään liinaan sopisi esimerkiksi kapea päärme, pitsireuna tai vinokaitalereunus.

Mittaa päydän halkaisija ja lisää kummankin reunan ulkopuolelle laskeutuva osuus. Lisää mittaan päärmevarat tai saumanvarat. Leikkaa neliömäinen kangaskappale. taita se nelin kerroin ja merkitse keskipiste. Levitä kangas nurja puoli ylöspäin. Kiinnitä keskipisteeseen nuppineula. Kiinnitä merkitsemiskynään lankaa. Mittaa lanka liinan puolen halkaisijan (eli ympyrän säteen) pituseksi ja kiinnitä se nuppineulaan. Piirrä ympyrä ja leikkaa liina.