Kangasmaailma

Piilovetoketju

Piilovetoketju on melko uusi tuote ompelutarvikemarkkinoilla. Se sopii hyvin kevyistä kankaista ommeltuihin vaatteisiin, koska vain vetoketjun vedin jää näkyviin oikealle. Piilovetoketjun ompelun lisäksi näytämme, miten tavallinen vetoketju ommellaan näkymättömiin.

Piilovetoketju leningin sivusaumassa

Piilovetoketju on tarkoitettu ommeltavaksi leninkeihin, hameisiin ja yläosiin. Piilovetoketjussa on spiraalinmuotoinen hammastus, joka on tavalliseen vetoketjuun verrattuna nurjalla puolella, Piilovetoketjun hammastukset käännetään ompelun ajaksi sivuille, sillä vetoketju ommellaan mahdollisimman läheltä hammastusta.

1. Huolittele risareunat. Ompele sivusaumat yhteen oikeat puolet vastakkain vetoketjuhalkion molemminpuolin. Päätä ommel 4-6cm etäisyydelle halkion alareunasta. Päättele huolellisesti.

2. Silitä sumat sivuille siten, että vetoketjuhalkioon muodostuu terävät taitereunat.

3. Neulaa vetoketju sumavaroihin leningin oikealle oikeat puolet vastakkain. Aloita alhaalta. Vetoketjun hammastuksen tulee kulkea täsmälleen silitettyä taitereunaa pitkin. Vetoketjun alareunaa ei kiinnitetä neuloilla, sillä vedin on "nurin päin". Harsi vetoketjun nauhoja pitkin niin alas kuin mahdollista.

4. Vaihda koneeseen vetoketjupaininjalka ja ompele vetoketjun molemmat nauhat kiinni koneella. Ompele nurjalta, saumanvara suoristettuna. Ompele läheltä hammastusta, jonka voi piilovetoketjussa taittaa sivulle. Vetoketjua ei voi vetimen takia ommella aivan loppuun asti. Päättele huolellisesti.

5. Sulje vetoketju. Ompele tavallisella paininjalalla sivusauman loppu halkion alapuolelta. Käännä vetoketjun pää ompelun ajaksi sivulle.