Kangasmaailma

Mitat ja kaavat

Kaavoja jäjennetään kirjoista tai lehdistä tai ostetaan valmiina. Joustamattomille ja joustaville kankaille on omat kaavansa.

 

Mittojen ottaminen ja koon valinta

Mittaa itsesi muutamasta tärkeästä kohdasta ja vertaa mittoja kaavan mukana olevaan mittataulukkoon. Mittaaminen käy helpoimmin, jos joku auttaa. Mittaa tarkasti: ei liian tiukasti eikä liian löysästi. Mitattavat kohdat ovat rinnanympärys (A), vyötärönympärys (B), lantionympärys (C), hihan pituus (D), selän pituus (E), ja lahkeen sisäpituus (F). Mittaa lahkeen sisäpituus lattiaan saakka. Mittojesi tulisi olla lähellä valitun koon mittoja mittataulukossa.

Mittataulukon mitat ovat kehon mittoja: itse kaavoihin on lisätty liikkumaväljyyttä ym., eri malleissa eri tavalla. Leninkiä, paitaa ja takkia ommeltaessa tärkeimpiä mittoja ovat ylävartalon mitat, housuja ja hametta ommel- taessa lantion ympärys.

Pienoiskaava ruutukaaviossa

Ruutukaavioon piirretty kaava suurennetaan oikeaan kokoonsa kolmioviivainta, käyräviivainta ja ruudutettua paperia käyttäen.

Lue kaavion ohjeet huolellisesti. Selvitä montako senttiä ruudun sivu vastaa ja sisältyvätkö saumavarat kaavaan. Kaavapapereissa tavallisin ruutukoko on 5*5 cm. Joskus kaaviossa on ruutujen lisäksi annettu myös mitat leik- kauspisteiden löytämisen helpottamiseksi.

Laske kaavion ruudut. Merkitse sitten leikkauspisteet paikoilleen omalle ruudutulle kaavapaperillesi. Yhdistä pisteet.

Joskus ruutukaavio on samalla leikkuusuunnitelma, josta näkyy, miten kaavat asetetaan kankaalle leikkaamista varten. Joskus kappale leikataan useaan kertaan, esimerkiksi kun hihat leikataan yksinkertaisesta kankaasta. Kaavoja tarvitaan kuitenkin vain yksi. Mikäli kaavioon on piirretty symmetrinen kappale (esim. takakappale) koko- naan, voit etsiä mittaamalla kappaleen keskikohdan ja piirtää keskitakaviivan kaavioon. Silloin riittää, kun suurennat takakappaleen kaavan vain puoliksi. Kokonaiseksi kaava saadaan taittamalla kaavapaperi kaksin kerroin takamerkin- tää pitkin ja kohdistamalla keskikohta taitteelle.

Leikkuu

Jos kaava-arkille on painettu useita kokoja ja kaavanosat menevät päällekkäin, älä leikkaa arkkia, vaan levitä arkille läpinäkyvää kaavapaperia ja jäljennä kaavanosat. Mikäli oikeita kaavanosia on vaikea erottaa joukosta, voit värittää ne kevyesti tai vahvistaa ääriviivat. Selvitä sisältyvätkö saumanvarat kaavoihin. leikkaa kaavat paperista.

Kaavan sovitus

Neulaa kaavan osat kohdakkain saumanvarat ulospäin. Tarkista pituus. Jos paperikaavaa on vaikea sovittaa, voit leikata kaavat paperilakanasta tai vanhasta kankaasta.

Kaavan korjaaminen

Mikäli mittataulukon mitat eivät vastaa omiasi,kaavaa on muutettava. Muutostyöt onnistuvat parhaiten, mikäli kaorjaat vain yhden kokonumeron suuntaan tai toiseen. Kaikkia mittoja ei välttämättä tarvitse korjata, mutta jos esimerkiksi hihan yläosan mittoja muutetaan, on muutettava myös kädentietä. Yhteen ommeltavia osia on suurennettava taipienennettävä yhtä paljon.

Levennykset, kavennykset, lyhennykset, pidennykset

Liian suurta kaavaa korjataan taittamalla siihen laskos. Liian pieni kaava leikataan osiin, joita vedetään kauemmas toisistaan. Muutos onnistuu parhaiten, kun korjaukset tehdään oikeisiin kohtiin kaavassa: piirrä viivat joko langansuuntamerkinnän suuntaisesti tai kohtisuoraan siihen nähden.

Housukaavassa leveyttä korjataan enemmän ylhäältä kuin alhaalta. Lahkeensuun leveyttä tarvitsee harvoin muuttaa.

Lyhyestä pitkäksi

Kun haluat pidentää muuten hyvin istuvaa hametta tai ommella jakkukaavan mukaan takin, tarvitset pitkän viivaimen. Kohdista viivain pidennettävään reunaan ja jatka viivoja niin pitkälle kuin tarpeellista.

Ahtaan hameen poikkilaskos

Kapean hameen vyötärölle muodostuvasta laskoksesta päästään usein eroon leventämällä kaavaa hiukan lantion ja vyötärön kohdalta. Ellei tästä ole apua, sovita hametta ennen vyötärö- kaitaleen ompelemista ja solmi vyötärölle nauhanpätkä. Leikkaa nauhanyläpuolelle takaa nouseva osa pois antaen poistettavan osan kaventua olemattomiin sivusaumoihin mennessä. Jätä kuitenkin saumanvaraa.

Tarkistusmittaus

Mittaa kaikki kaavanosat korjausten jälkeen ja varmista, että ne yhä sopivat yhteen.

Saumanvarat

Selvitä sisältyvätkö saumanvarat kaavoihin. Saumanvarat on kätevin lisätä jo kaavaan, sillä näin vältytään työläältä merkitsemisharsinnalta tai kalkioinnilta. Saumanvarat vaikuttavat huomattavasti valmiin vaatteen ulkonäköön.Mikäli pelkäät, että vaatteesta tulee liian pieni, leikkaa kaavanosat paperilaka- nasta ja harsi ne yhteen sovitusta varten. Istuvuuden parantamiseksi kaavaa suurennetaan tietyistä kohdista. Kappaleen suurentaminen reunoista ei yleensä onnistu.

Saumanvarojen lisääminen

Oikein leikatut ja prässätyt saumanvarat vaikuttavat huomattavasti vaatteen ulkonäköön. Tasaleveät 1 cm:n saumanvarat joka reunassa eivät ole hyvä valinta. Esimerkiksi kädentiessä tai päärmeessä näin kapea saumanvara ei aina riitä. Muotoonleikattavat sauman-, päärme- ja käännevat muotoillaan taittamissuunnan mukaan.

Jäljennä kaavat kaavapaperille. Piirrä ääriviivojen ympärille saumanvarat ja leikkaa kaavat jättäen muutaman sentin käsittelyvarat saumanvarojen päihin.

Erilleen silitettävät saumanvarat

Taita saumanvarat sisään ompelujärjestyksessä. Leikkaa saumanvarojen päät muotoonsa kädentien ja haarasauman kaltaisissa reunoissa. Taita myös päärmeet asentoonsa ja leikkaa päät muotoonsa. Nyt sauman- varat ovat oikean muotoiset.

Samaan suuntaan silitettävät saumanvarat

Kun saumanvarat silitetään yhdesssä toiselle sivulle, toinen sauman- vara muotoillaan kuten erilleen silitettäessä. Toinen saumanvara leikataan muotoonsa sen reunan mukaan, minkä puolelle se lopulta päätyy.