Kangasmaailma

Kankaan menekki ja leikkaussuunnitelma

Valmiit leikkuusuunnitelmat on yleensä laadittu kankaalle, jossa on määrätty suunta. Tällaisia ovat esimerkiksi veluurin ja sametin kaltaiset nukalliset kankaat. Sileissä yksivärisissä tai pieni- kuvioisissa kankaissa määrättyä suuntaa ei ole. Tällaiselle kankaalle kaavanosia voi asetella myös ylösalaisin, niin taloudellisesti kuin mahdollista. Suuriruudullista tai muuten suurikuvioista kangasta on hankittava niin paljon, että kuviot saadaan kohdistetuksi toisiinsa.

Leikkuusuunnitelma

Leikkuusuunnitelmassa kaavat on aseteltu mahdollisimman taloudellisesti tietyn levyiselle kankaalle. Leikkuusuunnitelmat tehdään yleensä yhdelle vaatteelle kerrallaan (esim. hameelle ja jakulle erikseen). Mikäli ompelet samasta kankaasta useita vaatteita, ota kaavat mukaan kangaskauppaan. Taloudellinen asettelu säästää kangasta.

Asettele kaavat kaksin kerroin taitetulle kankaalle. Symmetristen kappaleiden kaava on yleensä puolet kappaleesta. Kangas taitetaan silloin kaksin kerroin yleensä pituussuunnassa, oikea puoli sisäänpäin. Muitakin taittamistapoja on, joten tutki leikkuusuunnitelmaa huolellisesti. Puolikkaat kaavanosat, joiden suoralla reunalla lukee "kankaan taite" kohdistetaan taitteelle saumanvaroja jättämättä.

Langansuuntamerkki

Langansuunta on merkitty kaavaan nuolella ellei se seuraa etureunaa tai vastaavaa suoraa reunaa. Asettele kaavanosatkankaalle niin, että langansuunta on kankaan loimen (hulpion) suuntainen. Voit vielä varmistaa kappaleen lankasuoruuden tarkistamalla mittanauhalla, että etäisyys langansuuntanuolesta hulpioreunaan tai taitteeseen on sama kahdesta kohdasta mitattuna.

Nukallinen kangas

Yleensä nukka asetetaan taipumaan alaspäin. Sametissa, vakosametissa, veluurissa ja velvetonissa nukka sijoitetaan kuitenkin ylöspäin, jotta kankaan väri pääsisi oikeuksiinsa. Nukan suunta selvitetään pintaa silittämällä. Mikäli pinta panee vastaan, silität vastakarvaan eli nukan suunnan vastaisesti. Myötäkarvaan eli nukan suuntaisesti käsi kulkee paremmin.

Suuret kuviot

Monille kukallisille ja muuten suurikuvioisille kankaille kaavat on aseteltava samaan suuntaan, sillä kuviomallissa on määrätty suunta.

Ruudut ja raidat

Ruutu- ja raitakuoseja voi käyttää tehokeinoina leikkaamalla vaikkapa taskun täysvinoon tai raitapaidan kaarrokkeen vaakasuuntaan ja muut osat pystysuuntaan raitoihin nähden.

Leikkuu ja merkitseminen

Jäljennä kaikki kaavassa olevat merkinnät kankaaseen ennen kaavan irrottamista. Tarkka merkitseminen helpottaa ompelutyötä. Varmista, että saumanvarat on lisätty kaavaan. Merkitse saumanvarat kankaaseen tekemällä saksilla reunaan pienet lovet saumanvarojen kohdalle. Älä tee lovista liian syviä - pari milliä riittää. Merkitse loveamalla myös taitteelta leikattavien kappaleiden keskietu(KE)- ja keskitaka(KT)-kohdat.

Saumanvarojen lisäksi kaavoihin on merkitty myös muita kohdistusmerkkejä esim. kädentiehen ja hihanpyöriöön, nappien ja napinläpien kohtiin ja muotolaskoksiin. Siirrä merkinnät kankaaseen nuppineulalla tai liidulla.