Kangasmaailma

Verhojen ripustus

Kiinnitä tanko ja ripustimet ennen verhojen halutun pituuden mittausta. Sijoita verhotanko 5 cm ikkunan yläpuolelle. Sen päiden tulisi ulottua vähintään 10-15 cm ikkunan ulkopuolelle. Mikäli et halua verhojen peittävän ikkunaa yhtään, verhotangon on ulotuttava vieläkin kauemmas sivuille. Näin ikkuna näyttää myös leveämmältä. Matala ikkuna saadaan vaikuttamaan korkeammalta sijoittamalla tanko korkealle ja peittämällä sen ja ikkunan yläreunan välinen seinä kapalla. Epäsuhtaisen leveä ikkuna saadaan näyttämään kapeammalta, kun verhot ulottuvat lattiaan ja peittävät ikkunan sivut. Mikäli ikkunan yläreunan ja katon väli on vähemmän kuin 25 cm, sijoita tanko kattoon tai aivan sen tuntumaan. Tämä tasapainoittaa kokonaisuutta.

Verho näyttää siistiltä myös ulospäin, mikäli kangas on läpivärjättyä tai kudottu niin, että oikea ja nurja puoli ovat samanlaiset. Seuraavassa käydään läpi helppoja verhoasetelmia, joissa käytetään seinäkoukkuja, nipistinrenkaita ja rypytysnauhoja. Tankoa varten verhoon voidaan ommella myös pujotuskuja, ja saat ohjeen myös röyhelöverhoon.

Leveys

Verho- tai kappakappaleen leveys määräytyy kankaan laadun, ripustustavan ja valitun rypytysnauhan mukaan. Runsas leveys saa verhot laskeutumaan kauniisti. Ohuen verhon leveys voi olla kaksi kertaa tangon pituus, paksun verhon leveys voi olla puolitoistakertainen. Kun käytetään rypytysnauhaa, josta verho ripustetaan koukuilla tankoon, seurataan nauhan valmistajan leveysohjeita.

Pituus

Lyhyen verhon alareuna voi olla 1-3 cm ikkunalaudan yläpuolella, pitkän 3-5 cm:n päässä lattiasta. Tähän pituuteen lisätään kaksinkertainen päärmevara sekä ylä- että alareunaan, mahdolliset pidennysvaralaskokset ja rypytysharjaan tar- vittava kangas. On suositeltavaa leikata hulpioreunat pois ja päärmätä verhojen sivureunatkin, sillä pesussa hulpio ja itse kangas saattavat kutistua eri tavoin.

Valoa vasten ripustetun verhon reunat näyttävät kauneimmilta, kun kaikissa päärmeissä on yhtä leveät sisä- ja ulkovarat.

Kangas kannattaa kutistaa ennen leikkuuta. Verhon alareunaan voi myös ommella laskoksen, josta verhoa voi pesun jälkeen pidentää. Ompele pidennysvaralaskokset pitkillä pistoilla langankiristystä löyhentäen. Silloin laskokset on helppo purkaa.

Seinään kiinnitetävien koukkujen avulla yksi ainoa kangaskappale voidaan poimutella taidokkaaksi verhoasetelmaksi. Koukkuihin voisi poimutella myös kapan tavallisten sivuverhojen täydennykseksi. Sijoita koukut ikkunan yläkulmiin karmi- listan reunaan kiinni.

Koukkuja on erimallisia. Joissakin malleissa oikea ja vasen koukku ovat erinäköiset. Kangas joko pujotetaan riippumaan koukkujen varassa tai kierretään koukkujen päälle.

Toisenlaisia koukkuja käytettäessä kangas laskostetaan ennen koukkuun pujottamista. Laskokset asetellaan kapaksi. Leveissä ikkunoissa voidaan käyttää myös välikoukkua, joka tukee kappaa alhaalta.